Lezing over de context in foto’s

Voor wie is de lezing bedoeld?
Vanuit onze fotoclub hebben we een gastspreker uitgenodigd die, met zijn achtergrond als fotograaf en docent, een boeiend verhaal kan vertellen over de context van foto’s. Iedereen die fotografie en het verhaal achter een foto interessant vindt is van harte welkom om deze avond mee aan te sluiten.

Inhoud van de lezing
Centraal in de interactieve presentatie staat het verhaal achter een foto. Wat gebeurt er met een foto wanneer je de interne context, de externe context en/of de werkelijke context van een foto door elkaar gaat halen, weg gaat halen of gaat veranderen? Door de context aan te passen worden de spanningsvelden zichtbaar tussen de gebruiker, de beschouwer en de maker van de foto. De presentatie is puur inhoudelijk en gaat over de interessante verschillen tussen de beschouwer, de maker en de gebruiker van een foto.  De gebruikte techniek voor het maken van de betreffende foto komt niet aan bod, dus de lezing is ook super interessant als je het technische aspect van de fotografie nog niet helemaal onder de knie hebt.

Foto en film
Om de presentatie in te vullen worden verschillende soorten beeldmateriaal gebruikt, denk aan: “Klassieke Iconen”, “Hedendaagse Krantenfoto’s”, en “vervalste gemanipuleerde foto’s uit de DDR, USSR en Nazi-tijdperk”. Er is ook wat filmmateriaal.